info@kocyasa.com

+90(216) 285 05 00

Dijital SağlıkEkosistemleri

Eylül 26, 2022Okunma Süresi 4 Dakika
blog-resim

Dijital Sağlık Ekosistemleri Bildiğimiz Sağlık Hizmetlerini Kökünden Değiştiriyor

Dijital Sağlık Ekosistemleri

Ağ etkisi kavramını daha önce duydunuz mu? Bu kavram, ağ geliştikçe kullanıcılar için daha değerli hale gelen internet sistemlerini anlatır. Ağlar büyüdükçe sağlanan hizmetin kalitesi ve birlikte uyum içinde çalışabilirliği artmaktadır. Amazon Web Services veya Google Cloud Platform gibi ağların yanı sıra sağlık teknolojileri sektöründe de ağ etkisinden faydalanılmakta, daha iyi sağlık hizmetleri sunmak için ağlar geliştirilmektedir.

Covid 19’a kadar sağlık hizmetleri geleneksel yollarla sürdürülüyordu ancak 2020 itibariyle sağlık sektörünün dijitalleştiğine tanık olduk. Dijital sağlık teknolojilerinin temel yapı taşı, diğer ekosistemlerde de olduğu gibi veridir. İyi çalışan bir teknoloji yaratmak için doğru verilerin toplanması ve bu verilerin uygun bir şekilde işlenmesi gerekir. Sağlık kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, hastanın geçmiş tıbbi kayıtlarına erişim kolaylığı sağlaması sebebiyle sağlık sektörünün işini kolaylaştırıyor. Kronik rahatsızlıklar ve tekrar eden hastalıklar daha rahat teşhis edilebiliyor, uygun tedavileri bulmak kolaylaşıyor.

Dijital sağlık ekosistemini geliştirmek adına atılan her adım mevcut kullanıcılara fayda sağlarken aynı zamanda dijital adaptasyonu artırır. Diğer devrimlerde de olduğu gibi sağlık devriminin bizi nereye götüreceğini önceden tahmin etmek pek kolay değil. Ama yine de gelin bir düşünelim:

Kalbinizde bir problem olduğunu düşünerek aile hekiminize gidiyorsunuz. Doktorunuz kardiyoloji uzmanı değil, ancak kullandığı dijital sağlık portalı aracılığıyla EKG’nizi değerlendiriyor. Kalbinizde normalin dışında bir şey olduğunu fark ederse sizi bir kardiyoloğa yönlendiriyor, tıbbi kayıtlarınızı iletiyor ve randevunuzu planlıyor.

Ayrıca doktorunuz Apple Watch gibi bir akıllı saatinizi dijital sağlık hesabınıza bağlamanızı istiyor. Böylece telefonunuz gerçek zamanlı EKG verilerinizi topluyor ve bir sonraki randevunuzda düzenli kalp aktiviteleriniz inceleniyor. Sizce de böyle bir bilgi erken teşhis ve tedavide fark yaratmaz mı?

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi hasta bakımında sorunsuz geçişler daha önce yalnızca ortak bir teknolojiyi kullanan büyük hastane ağlarında mümkündü. Günümüzde ise yaygın bir şekilde kullanılan ve birbirleriyle iletişim kurabilen standart uygulamalara dönüşmesi işten bile değil.

Dijital ekosistemlerin en temel bileşeninin veri olduğundan bahsetmiştik. AWS ve GCP gibi platformlar başarılıdır, çünkü doğru verileri toplar ve iyi bir şekilde işlerler. Bunların yanı sıra sistemlerin birlikte çalışabilmesini sağlarlar. En nihayetinde sağlık hizmetleri de aynı şeyi yapmak zorunda kalacak.

Sağlık sektörünün geleceğinin dijital sağlık teknolojilerinden geçtiği koşulsuz bir gerçek. Dijital sağlık inovasyonu; daha etkili tedavi yöntemlerine, teşhislerin daha erken yapılmasına ve daha şeffaf uygulamalara sebep olacaktır.

Sağlık teknolojilerinin gelişmesi için iki şeye ihtiyaç var: adaptasyon ve yatırım. Bu alana yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor, adaptasyonun artması ile sağlık hizmetleri şekil değiştiriyor. Hastalar, hizmet sağlayıcılar, ilaç şirketleri veya doktorlar gibi, sektörün içinde yer alan kişilerin dijital teknolojileri benimsemesi ile bugün hayal bile edemediğimiz faydalar görebilir, sağlık hizmetlerinin daha kolay ulaşıldığı bir gelecek inşa edebiliriz.



Detaylı bilgi için:
https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2022/04/25/digital-healthcare-ecosystems-are-changing-healthcare-as-we-know-it/?sh=1e5a67de2b71

footer-logo